Meer MSSN

www.mssn.nl/Denhaag-StedentripWelkom op www.mssn.nl/Denhaag-Stedentrip
Populaire tags
Welkom op onze site DenHaag.MSSN.nl. Wij hebben voor u een verzameling van: het Haagse Weer, Hotels in Den Haag, Toeristische informatie over Den Haag en de Bezienswaardigheden in Den Haag.
Alle nodige Haagse informatie vindt u bij DenHaag.MSSN.nl.
Den Haag, Haagse busvakantie, Voordelige hotels Den Haag, toerisme Den Haag, attracties Den Haag.
MSSN Aanbiedingen

- Salarisverwerking
- Eliza was Here
- Peter Langhout
- Djoser 2014
- VillaXL
- Lastminute
- Actiecode Neckermann
- Actiecode Centerparcs
- Vakantie Aanbiedingen
- Ski Aanbiedingen
- Skytours Aanbiedingen
- Intra deJong
- Actiecode Kras

Centerparcs Aanbiedingen


MSSN.nl Toppers

- Vakantiehuis Veilingen
- Busreizen Kras
- Vakantie Boeken 2014
- Lastminute Veilingen
- Jiba Aanbiedingen
- Actiecode Centerparcs
- Goedkope Lastminutes
- Toeristen Informatie
- Exclusieve vakantie
- Aanbiedingen Centerparcs
- Actiecode Kras
- Actiecode Snowtime
- Actiecode Centerparcs
- Lastminute Veilingen
- Actiecode Centerparcs
- Lastminute Kos
- Lastminute Aanbiedingen
- Vakantie Aanbiedingen
- actiecode KrasDenhaag-Stedentrip
Den Haag, Haagse toerisme, shoppen in Den Haag, Weekendjeweg Den Haag.

MSSN.nl Tips

- Vakantie Aanbiedingen Spanje
- Actiecode Oad
- Goedkope Zonvakanties
- Goedkope Zomervakantie 2014
- Goedkope Reizen 2014
- Vakanties Griekenland

 

- Het weer in Den Haag-Nederland

Den Haag: dorp of stad?

Hoewel Den Haag in vrijwel alle opzichten een stad was, heeft het vanouds geen stadsrechten gehad. Desondanks kreeg het al in de Middeleeuwen bestuurlijke instellingen die alleen in steden voorkwamen. Prins Maurits had al vergevorderde plannen om van Den Haag een vestingstad te maken, maar de Staten Generaal zagen dit als een aantasting van de onafhankelijkheid van het bestuurscentrum van de zeven provinciën.

Den Haag kreeg in 1806 van koning Lodewijk Napoleon en in 1810 van keizer Napoleon Bonaparte de eretitel stad. Dit gaf toen geen bijzondere rechten meer, want het stadsrecht was al in 1798 tijdens de Bataafse Republiek afgeschaft.

Lang voor die tijd had Den Haag al bijzondere privileges ontvangen, die Den Haag bestuurlijk het karakter van een stad gaven. Het waren echter de overige steden, die voorkwamen dat Den Haag, als zelfstandige stad, zitting kon nemen in het bestuur van het gewest Holland. Ook op andere terreinen had Den Haag de kenmerken van een stad:

• Den Haag had (sinds 1370) een eigen rechtbank en mocht eigen keuren (verordeningen) vaststellen;
• Den Haag had burgers, en alleen steden hadden burgers;
• Den Haag had een typisch stedelijk bestuur, met burgemeesters (sinds 1559), een secretaris (pensionaris) en een vroedschap (sinds 1451);
• Den Haag had een eigen schutterij;
• Den Haag had stedelijke rechten op economisch gebied: een jaarmarkt (sinds 1334), gilden, een lakennijverheid, bierbrouwerijen en andere typisch stedelijke nijverheid.

Het wettelijke verschil tussen stad en platteland is na de grondwet van 1848 en de Gemeentewet van 1851 definitief komen te vervallen.

Den Haag Hotels
Den Haag Bezienswaardigheden

Den Haag Informatie

Den Haag of 's-Gravenhage telt 485.900 inwoners.

Den Haag is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. De Nederlandse regering en het parlement zijn in de stad gevestigd, en het is de residentie van het koninklijk huis[2]. Al is Den Haag niet de hoofdstad van Nederland, het vervult voor een belangrijk deel de rol die meestal aan een hoofdstad voorbehouden is. De naam van de stad is ook verbonden aan nationale en internationale rechtscolleges, zoals de Hoge Raad; Den Haag is een centrum voor de internationale rechtspraak en vredespolitiek. Den Haag is naast New York, Genève en Wenen een belangrijke VN-stad.

Vanouds werd de plaats Die Haghe of Den Hag(h)e genoemd, waarschijnlijk naar "haghada", een oud woord voor "beek". Door Den Haag stroomt nog altijd de Haagse Beek. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw gebruikte het stadsbestuur officieel de naam 's-Gravenhage, die deftiger klinkt en een samentrekking is van 'des Graven ha(a)ge' (waarschijnlijk werd het toen al opgevat als: de Haag (=bos) van de Graaf (van Holland)).

Sinds 1990 gebruikt de gemeente consequent de naam Den Haag in plaats van 's-Gravenhage, mede in verband met de internationalisering van de hofstad, haar huidige status van mondiaal justitieel centrum (met o.a. het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof), en om aan te sluiten bij buitenlandse benamingen als The Hague (Engels), La Haye (Frans), Den Haag (Duits), Haag (Deens, Noors, Zweeds), La Haya (Spaans), L'Aia (Italiaans) A Haia (Portugees), Gaaga (Russisch) en Haga (Roemeens).

In 1990 werd een voorstel om de gemeentenaam officieel in Den Haag te veranderen echter afgewezen. Beide namen zijn echter officieel toegestaan. Dit in tegenstelling tot Den Bosch, dat officieel alleen 's-Hertogenbosch heet. In paspoorten/identiteitskaarten en officiële stukken van de gemeente staat altijd 's-Gravenhage. De spoorwegen en de ANWB gebruiken echter de kortere naam Den Haag.

'Den Haag' heeft ook een figuurlijke betekenis de verkleinvorm wordt wel gebruikt voor een 'deftig' aandoende plaats of een die met het Oranjehuis geassocieerd wordt. Zo wordt Arnhem het "Haagje van het Oosten" en Breda wel het Haagje van het Zuiden genoemd. Tenslotte wordt 'Den Haag' gebruikt voor de Nederlandse overheid en de politiek in het algemeen, waar soms voor anderen onbegrijpelijke ambtelijke beslissingen worden genomen.

Ook was Den Haag vanouds de plaats waar in de Nederlandse koloniën werkzame Nederlanders hun langdurig verlof plachten door te brengen. Na de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië zijn veel Indische Nederlanders in Den Haag gaan wonen, vandaar de bijnaam De Weduwe van Indië.


Welkom op onze site DenHaag.MSSN.nl. Wij hebben voor u een verzameling van: het Haagse Weer, Hotels in Den Haag, Toeristische informatie over Den Haag en de Bezienswaardigheden in Den Haag.
Alle nodige Haagse informatie vindt u bij DenHaag.MSSN.nl.
Beheerder: Denhaag-Stedentrip - Update: 13-04-2010 2010 - Powered by mssn.nl Links: 1 - Rubrieken: 5 MS: 13

opmerkingen of suggesties?Goedkope Internetdiensten van Meer-ICT.nl